Najveći slavonski auto-moto oglasnik

Niste prijavljeni!

KUPITE AUTO....KARTICOM!!!

American, Mastercard i Diners...do 100.000,00 kn na 60 mjeseci!!!
pošalji tekst Ispiši tekst

Usporedba neusporedivog - Niva Vs. Humvee


Veteran na tržištu i off road sceni Lada Niva nije favorit samo po cijeni, već i onima koji traže spartansko utilitarno vozilo za sve terene. Ruska „babuškica“ i danas mnogim modernim 4X4 vozilima može održati lekciju, a što zapravo može iskušali smo na poligonu MORH-a Glavica u Požegi postavivši pred nju prepreke koje mora preći i gorostas s druge strane Atlantika, Humvee

lada humvee
Činjenica je kako je Lada Niva svjetlosne godine daleko od modernih terenaca i SUV-a, no ona njima i ne želi konkurirati. Već 36 godina slovi kao radni stroj za šumare, lovce, vojsku, ukratko sve koji na putu do cilja ne da nemaju asfalt već je pred njima teren na kojem ni divokozi ne bi bilo svejedno. Lada Niva je u Rusiji i nakon tri i pol desetljeća lider u svom segmentu. Dobar dio prodaje pripao je petovratnoj verziji koja je na europskim tržištima raritet. Niva ima monocoque konstrukciju, bez šasije, tako da su je ruski inžinjeri jednostavno presjekli napola i dodali ojačanja na podu i sekciju sa stražnjim bočnim vratima. Rusi se pritom ne opterećuju previše s modernim „trivijalnostima“ poput zračnih jastuka, podizača stakala, a o zaštiti okoliša da i ne govorimo. Europska tržišta ipak su neumoljiva, stoga od prošle godine Niva s 1,7 litrenim benzincem od 83 KS udovoljava EURO 5 normi, s emisijom od 224 grama CO2 po kilometru. Nova Niva ima cijenu kao 10 do 15 godina stari „premium“ terenac, jednostavna je i jeftina za održavanje i pogodna za ugradnju dodatne opreme koje za nju barem ne manjka.

Nakon što smo sjeli u Nivu probudila se nostalgija, sjećanje kakvi su automobili bili nekad i koliko smo danas, da se lijepo izrazimo, razmaženi. Mnogo toga je isto kao i prvog dana, dok nostalgiju potpiruju prekidači na prednjoj armaturi i ručice komandi brisača, žmigavaca i svjetala jednake kao na „stojadinu“. Ploča s intrumentima je evoluirala, sad ima digitalni sat, retrovizori su podesivi iznutra a za sjedala na kojima se dosta nisko sjedi i nisu podesiva po visini možemo reći samo najbolje. Relikvija iz prošlosti je i ručica mjenjača postavljena predaleko, i dvije male ručice, jedna za reduktor a druga za blokadu diferencijala. Uz njih ide i pripadajuća naljepnica s instrukcijama za upotrebu – na Ruskom. Od opreme namijenjene komforu tu osim servoupravljača nema ništa. Klima se doplaćuje u iznosu od 12.500,00 kuna iako taj novac njeni vlasnici radije daju za plinsku instalaciju jer potrošnja je također iz nekog prošlog vremena. Nivi to nije ni bitno, njenim kupcima je bitnije to što ovaj automobil ima kratke prevjese, visinu od tla od 23 cm, reduktor, blokadu diferencijala i veliki hod kotača što mu sve zajedno omogućuje da prođe kroz krater od bombe iz drugog svjetskog rata bez da zapne. I sve to za svega 72.000 kuna za osnovni model do registracije.

Na poligonu MORH-a Glavica u Požegi nas je čekala prava off road poslastica, produkt jedne potpuno druge filozofije, namijenjen također jednoj potpuno drugačijoj svrsi. Jedino što je Nivi i Humveeju zajedničko je sirovost, pogon na sve kotače i nezaustavljivost.

Humvee ili HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), visokomobilno višenamjensko vozilo na kotačima, vojno je vozilo s pogonom na četiri kotača, kojeg je razvila američka tvrtka AM General. Prvi serijski HMMWV, koji je tvrtka preimenovala u Humvee, dovršen je 1985. godine, te je od tada Humvee osnovno vozilo američkih oružanih snaga.

Naša prva impresija Humveeja je kako je riječ o mješancu Godzile i tenka. Ravno metar i pol dulji od Nive, širi i od kamiona te visok poput minibusa djeluje impozantno i nekako prijeteći. Iza blindiranih vrata teških 200-tinjak kilograma, kabina je za četiri osobe u kojoj se osjećate kao u podmornici s kojom ste netom izronili na suho. Interijer je vojnički spartanski uređen, s pojasevima koji vas čvrsto vežu za sjedalo, bez suvišnog komfora i potpuno podređen svojoj namjeni. Ispred vozača je jednostavno okruženje s hrpom razbacanih pokazivača i prekidača te klasično oblikovano kolo upravljača relativno malog promjera. HMMWV1141 je postavljen na ojačanu šasiju zbog blindirane karoserije i naoružanja za koje je predviđen. Ispod prednjeg poklopca je Detorit Dieselov V8 turbodizelaš
obujma 6,5 litara sa 190 KS i 515 Nm okretnog momenta uz koji je ugrađen automatski mjenjač s četiri brzine. Tu je i ručica za raspodjelu pogona koja ima položaje: HL- otežani terenski uvjeti, H-vožnja u cestovnim uvjetima, N-neutralan položai i L za teške uvjete vožnje.

lada blatoPrvi ispit za ova dva vozila bio je penjanje preko betonskih prepreka. Nećemo pretjerivati, borili smo se s onima razumne visine pa su ih i Niva u Humvee prešli bez problema. No, ukoliko bismo „zakoračili“ na veću visinu tad bismo već imali mali problem. Sljedeća prepreka, neravnine na cesti, visine 20-30 centimetara na kojima bi s osobnim automobilom odmah ostavili karter i pola donjeg postroja, oba vozila prolaze s lakoćom. No, na trećem ispitu smo već posumnjali u Nivu, bez razloga. I naizmjenične kocke smo prošli bez zaustavljanja, istina, nešto sporije i opreznije nego je to napravila posada Humveeja. I forsiranje suhog jarka je za oba terenca bila rutinska aktivnost. Tu su do izražaja došli mali prevjesi i visoki kutevi dolaska i odlaska od prepreke. Pješčano brdašce smo prešli lako kao ležećeg policajca i došli do najteže prepreke, one blatne. Potpuno prirodna, s neravnim dnom i žitkim blatom koje je nastalo nakon otapanja snijega nije jednostavna prepreka za ništa što ne vozi na gusjenicama. Malo zaleta s Humveejem, kontra volanom i na drugoj su strani. Niva je kraća i lakša, tu je već napeto. No, s terenskim gumama, tzv. kramponkama Lada se lako izvlači iz kaljuže. Klasične cestovne gume ovdje nemaju prođu, u blatu možete čekati da vas netko izvuče ili proljeće da se blato stvrdne. I za kraj, vodena 50-centimetarska prepreka. Ulazak Humveeja u bazen s vodom izgleda poput porinuća broda u Uljaniku, čini se kao da zid gura vodu na drugu stranu i kako će je izliti van. Lada je, kako smo već napisali, manja i lakša i teže gura tu vodu pred sobom ali smo opet stigli na suho. Malo vode u prednjem faru je jedina posljedica ovog forsiranja. Nakon ovog malog ispita, malog za ladu i Humveeja, a sigurno bi bio veliki za neki uobičajeni automobil, zaključak je da ovaj veteran u potpunosti ispunjava svoje zadatke, one za koje je osmišljen.

Tekst: Mato Pavličević
Foto: Zvonimir Kranjčec

Više informacija o vozilima marke Lada možete saznati kod uvoznika za RH putem slijedećih kontakata:

Bugatti d.o.o.
Kanižlićeva 32, Osijek
Tel: +385(0)31 307 077
autosalon@bugatti.hr
www.bugatti.hr